Music is my religion and sauna is my temple/ Musiikki on uskontoni ja sauna on temppelini

I realized that I have had this thought for a long time and wasn’t actually sure if I already wrote this text. I checked and I haven’t done it so here it comes.

Music is my religion.
When I was a child I was raised as a Lutheran. But in my family there wasn’t any strong influence of religion. And when I was a teenager I began to question everything as normal teenager would do. From that moment on I really didn’t feel that I would belong to any religious groups. I didn’t feel the spiritual need of these kind of things. I thought it will come from inside the person and it’s not possible to create or fake. And I still don’t feel it. But one day I realized that maybe every one has the need of spiritual dimension and mine is already filled with music.

Music is to experience emotions and especially if you play but also when you listen you are filled with huge amount of emotions. I seek for the right music for any moment, for example if I’m sad or angry or want to dance. And someone might say that music is “heaven sent”.

Music plays big role in religions as well. First ever written music scores are spiritual music for mass purposes. That’s where the history of written music begins.

Of course I don’t worship music or making music. And it is not quite as religions are defined. It just is one part of life and it happens to be also my professional subject. And I hope it always will be in my life. But I would say music is the channel for me to experience spirituality.

Sauna is my temple.
Then there is the opposite for music and it is the silence. As a Finn Sauna is a sacred place for me. I love to go to Sauna alone. There is warm and dark inside and always very peaceful. People come there naked and to purify themselves. It is like a ritual to throw water on the sauna stove and slowly feeling the body get warmer. Of course sometimes I also go to public saunas or bath with my friends and family. But even when it becomes social it’s somehow peaceful. I am almost always ready to go to Sauna if there is a chance. I don’t have my own Sauna but in Finland it is not a problem to find one.

IMG_20180321_160744

Photo by Heli Palomaa

Tajusin, että tämä ei ole minulle mitenkään uusi ajatus, mutta en ole vielä kirjoittanut siitä, joten tässä tulee.

Musiikki on uskontoni
Tulen luterilaisesta perheestä, mutta uskonto ei ole näkynyt voimakkaasti koskaan arjessamme. Teini-ikäisenä aloin kyseenalaistaa kaikkea ja myös uskontoja. Lopulta tuntui, että en kuulu mihinkään uskonnolliseen ryhmään. En kokenut tarvitsevani uskonnollisia asioita. Ajattelin, että usko tulee ihmisestä itsestään ja kun sitä tunnetta ei ole niin sitä ei voi pakottaa. Sitten tulin ajatelleeksi, että ehkä kaikilla ihmisillä on hengellinen ulottuvuus, mutta minulla sen on täyttänyt uskonnon sijaan musiikki.

Musiikin avulla voi kokea tunteiden koko kirjon niin kuunnellessa kuin soittaessa. Itse etsin sopivaa musiikkia eri tilanteisiin, kuten silloin jos olen surullinen tai vihainen tai haluan tanssia. Jotkut saattavat sanoa, että musiikki on taivaasta.

Musiikilla onkin iso rooli uskonnoissa. Ensimmäiset kirjoitetut nuotit ovat hengellistä musiikkia, jota sävellettin messuihin. Siitä alkaa kirjoitetun musiikin historia.

En tietenkään palvo musiikkia tai musiikin tekemistä eikä se sinänsä täytä mitään uskonnon käsitettä. Musiikki vain on osa elämääni ja sattuu olemaan myös ammattini kohde. Toivon, että musiikki on aina mukana elämässäni. Ja musiikki on minulle kanava kokea hengellisyyttä.

Sauna on temppelini.
Musiikin vastakohtana voi nähdä hiljaisuuden. Suomalaisena sauna on minulle hyvin pyhä paikka. Rakastan yksin saunomista. Saunassa on hämärää ja lämmintä ja erittäin rauhallista. Saunaan tullaan alasti ja puhdistautumaan. Löylyn heittäminen on kuin rituaali ja kehon annetaan vähitellen lämmetä. Toki saunon mieluusti myös kavereiden ja perheeni kanssa ja usein myös julkisissa saunoissa, mutta silloinkin sauna on yleensä rauhallinen paikka. Vielä minulla ei ole omaa saunaa, mutta se ei ole ongelma, sillä Suomessa tarjoutuu usein tilaisuus saunoa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s